Curcuma Next Life
Ce contine curcuma?
Principalele virtuti ale curcumei sunt atribuite curcuminei, o substanta cu o puternica actiune antioxidanta ce se gaseste in proportie mare in compozitia ei (peste 90%). Antioxidantii sunt substante naturale cu proprietati benefice pentru organism, avand un rol protector in bolilor cardiovasculare, anumite cancere si alte boli legate de imbatranire. Intr-un top al alimentelor in functie de continutul lor in antioxidanti, curcuma se situeaza pe locul cinci.
Care sunt beneficiile curcumei?
Se stie ca indienii au de 8 ori mai putine cancere de plaman decat occidentalii, de 9 ori mai putine cancere de colon, de 5 ori mai putine cancere de san si de 10 ori mai putine cancere de rinichi, iar asta in ciuda expunerii la agenti cancerigeni multipli, pe o scara probabil mai mare ca in Occident. Mai mult, unele studii epidemiologice au aratat ca prevalenta bolii Alzheimer este semnificativ mai mica la populatia indiana decat la alte populatii. Cu toate ca nici un studiu nu a demonstrat ca exista o legatura intre consumul de curcuma si incidenta scazuta a anumitor forme de cancer, se considera ca un aport zilnic de curcuma, de la o jumatate pana la o lingurita de pulbere, ar putea avea un efect preventiv.
Avand capacitatea de a inhiba productia de citokine, compusi care stau la baza proceselor inflamatorii, curcumina este considerata cel mai puternic antiinflamator natural cunoscut pana in prezent, cu o putere comparabila cu a cortizonului. In Europa curcumina se utilizeaza in principal ca antalgic, sub forma de suplimente alimentare pentru ingrijirea durerilor articulare, existente in farmacii sub diferite denumiri comerciale. Se pare ca eficienta curcumei in prevenirea si tratarea deficitelor cognitive asociate bolii Alzheimer, afectiune cu o puternica componenta inflamatorie, s-ar datora tocmai acestei insusiri a curcuminei.
Curcuma se utilizeaza traditional pentru stimularea digestiei, in special pentru cresterea secretiei biliare si pentru tratarea unor afectiuni gastro-intestinale inflamatorii. S-a demonstrat ca extractul de curcumina inhiba secretia acidului gastric, putand impiedica astfel aparitia ulcerului gastric. Organizatia Mondiala a Sanatatii a recunoscut oficial aceasta proprietate terapeutica a curcuminei.
Cum cresti biodisponibilitatea curcumei?
Curcuma prezinta totusi un neajuns, si anume o biodisponibilitate scazuta. Se asimileaza de organism in proportie de 5-60%, in functie de calitatea ei. Cercetatorii au descoperit ca curcumina isi poate dubla absorbtia in asociere cu piperina, substanta activa din piper, sau cu bromelina din ananas si ghimbir. De asemenea, biodisponibilitatea ei creste in prezenta grasimilor. De aceea este bine sa o dizolvi in uleiul incins inainte de a o pune in mancare. Fiind rezistenta la temperaturi ridicate, nu exista riscul sa-si piarda virtutile nutritionale
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu